lørdag den 24. september 2011

Peter Heine Nielsen: ”Horsens Lang Weekend er unik i vor tid!”

Af Eigil Straarup.
Under Horsens Lang Weekend lavede jeg et interview med stormester Peter Heine Nielsen lørdag 23. juli, da han var i Horsens for at kommentere de to runders live-partier. Interviewet bringes her på Horsens Skakforenings hjemmeside i fire dele, og i løbet af interviewet kommer stormesteren vidt omkring, blandt andet om Horsens Lang Weekend, Viswanathan Anand, Magnus Carlsen, holdskak, DM og tiden for dansk skak efter Bent Larsen.

Her i 1. del handler det om ”Den Lange”! Stormester Peter Heine Nielsen mener, at Horsens Lang Weekend er noget helt unikt, fordi der ikke længere findes ret mange andre turneringer i Danmark, som er så store.


Hvad synes du om en turnering som Horsens Lang Weekend? Hvilken betydning synes du, at en turnering som ”Den Lange” har for dansk skak?

”Turneringen er jo en stor succes, alene målt ud fra at der var udsolgt med 120 deltagere en hel måned før deadline. Selvfølgelig er det ærgerligt, at der ikke var plads til alle, men turneringen er vokset eksplosivt inden for ganske få år, og det er jo et vidnesbyrd om, at der må være mange ting ved turneringen, som bliver gjort helt rigtigt.

En turnering, der er vokset så hurtigt og så meget på én gang er også et foregangseksempel for andre turneringsarrangører, fordi mange af tingene ved Horsens Lang Weekend må være værd at kopiere. Jeg synes, det er svært at sige, om det er formatet eller forholdene, der har gjort Horsens Lang Weekend så populær, men det vil typisk være et miks af alle tingene.

De venner jeg har, som har spillet med i turneringen, har rost den til skyerne. Der er næppe nogen tvivl om, at mund til mund metoden betyder meget for en skakturnering i Danmark, og det er sikkert også derfor, at Horsens Lang Weekend så hurtigt er blevet så populær.
Set udefra er Horsens Lang Weekend en turnering, der vokser fra år til år, og det er jo fantastisk for dansk skak, der som helhed svinder ind i disse år. Horsens Lang Weekend er efter min mening unik i vor tid.
Turneringen minder mig om dengang, hvor jeg selv voksede op med at spille eksempelvis Århusmesterskabet med 120 deltagere på en skole tilbage i slutningen af 80’erne og starten af 90’erne. Dengang var der adskillige turneringer i Danmark, der var så store, men den slags turneringer findes stort set ikke mere i dansk skak. Derfor er det også ekstra dejligt, at en turnering som Horsens Lang Weekend nu er blevet så stor”.

2. del følger i morgen søndag.

Ingen kommentarer: