søndag den 29. januar 2012

Evans/Vejle 3-Horsens 3½-4½

Evans/Vejle 3-Horsens 3½-4½

1.Torben Phalaris Pedersen-Kurt Schlott X
2.Zijad Campara-Morten Jensby 1
3.Max Erik Hansen-Anders Munch 2
4.Anders Andersen-Peter Berg X
5.Christian Møller Iversen-Erik Pedersen 1
6.Jan Møller Iversen-Eigil Straarup 2
7.Jens Ove Vedel-Mikai Alexandru-Scutaru X
8.Bjørn Laursen-Per Kappel Andersen 2

I dag gæstede vi vores gode naboer fra Evans/Vejle på Hældagerskolen i Bredballe. Vi endte med at trække os tilbage med en sejr på 4½-3½. Det gik således til:

Først færdig var vores rumænske islæt Mikai Alexandru-Scutaru, der igen i dag var involveret i et dramatisk og begivenhedsrigt parti. Det er han ganske ofte i holdkampene. Mod Jens Ove Vedel kom der gang i løjerne allerede tidligt i åbningen. Hurtigt blev der dog byttet en masse brikker af, og derfor sad de tilbage med et slutspil med dronninger og én løber til hver ganske tidligt på eftermiddagen. Selv om Mikai var vældig optimistisk og troede på sejren, så kunne han ikke vride mere ud af stillingen end remis. Det var også helt fint. ½-½.

Kort tid efter måtte Erik Pedersen desværre kaste håndklædet i ringen. Han spillede en sidevariant imod Christian Møller Iversens Caro Kann, men uheldigvis for Erik viste det sig hurtigt, at den unge mand var godt inde i stoffet. Med stor sikkerhed spillede han gradvist Erik ud af brættet. Mon ikke det er et godt bud, at vejlenserne her har én af fremtidens mænd? Jeg tror det – han kan blive virkelig god! 1½-½ til Evans omkring kl. 14.

En halv times tid senere vandt undertegnede Eigil Straarup over Jan Møller Iversen. Iversen spillede åbningen lidt passivt, og derfor udlignede Eigil ret hurtigt med de sorte brikker. I midtspillet lagde Eigil tryk på vejlenserens bondecentrum blandt andet via en springer, der optrådte som den ideelle blokør på d6. Da Jan Møller Iversen mistede en centrumsbonde, forsøgte han at skabe aktivt modspil. Det straffede Eigil med en smart dobbelttrussel, som kostede en officer, og så snart det træk var udført kom håndtrykket. Dermed udligning til 1½-1½.

Derefter gik der ikke lang tid, inden Bjørn Laursen strakte våben og Per Kappel Andersen kunne bogføre sin tredje sejr i denne sæson ud af tre mulige. I midtspillet overså Bjørn en fiks kombination, som Per vandt en officer på. Tilbage var et slutspil, hvor Bjørn havde tre samlede fribønder for løberen, men dem fik Per forholdsvis hurtigt blokeret og siden hen elimineret. En flot og overraskende sejr til Per over Bjørn, der naturligvis ikke kunne være tilfreds med sin indsats i dag. For første gang i matchen var vi foran. 2½-1½ til os!

Få minutter senere fordoblede Anders Munch vores føring, da Max Erik Hansen hejste det hvide flag. Tidligt i midtspillet fik Anders Munch gang i et godt angreb på kongefløjen, hvor han især udnyttede, at Max svækkede sin kongestilling med trækket h7-h6. Da Max også forsømte at etablere modspil på dronningefløjen, blev det spil til et mål. Den slags har Anders ofte vundet skakpartier på, og han svigtede da heller ikke i dag. 3½-1½ til os! Vi napper lige afslutningen på det parti!
Hvid: Anders Munch, Horsens.
Sort: Max Erik Hansen, Evans/Vejle.

25.Sf6-h5+! Skærer lige igennem sorts kongestilling! 25...Kg7-h7 26.Dh4-f6! Opgivet, 1–0. Max havde set 26...g6xh5 (Eller 26...Tf8-g8 27.Df6xf7+ Kh7-h8 28.Sh5-f6, og sort kan ikke afværge mattruslen på h7 på nogen god måde). 27.Df6-g7#.

I kølvandet på det indså Kurt Schlott, at der nok ikke var mere at komme efter end remis mod Torben Phalaris Pedersen. Det må være et skuffende resultat for Kurt, men han fik aldrig rigtigt noget at spille på i dag. Da han op mod kl. 16 både fik en halvkritisk stilling og kom i kraftig tidnød, valgte han at tilbyde remis, hvilket Torben accepterede. Dermed 4-2 til os!

Morten Jensby fik tidligt på eftermiddagen en gunstig og efter eget udsagn fordelagtig stilling mod Zijad Campara. Beklageligvis lavede Jensby undervejs en fejlberegning, der kostede en officer. Op mod tidskontrollen valgte han at ofre endnu en officer for til gengæld af få nogle fribønder, som kunne gå i dronning. Desværre viste det sig, at Jensbys kendskab til en passant-reglen lader en del tilbage at ønske, og det var delvist skyld i, at gamblingen ikke lykkedes. Den var nu vist ikke gået alligevel, og dermed reducerede vejlenserne til 3-4.

Nøjagtigt i det øjeblik, hvor Jensby kapitulerede, (ca. kl. 16.10) forlod bil nr. 1 spillestedet, blandt andet med undertegnede som passager. Da vi kørte, stod Peter Berg fordelagtigt. Han havde en merbonde i et slutspil med dronning, tårn og springer til hver, og det så ud til, at Peter kunne fremtvinge en afbytning af dronningerne. Jeg har ladet mig fortælle, at Peter brugte næsten 40 minutter på ét træk på et tidspunkt, hvor der kun var ét oplagt træk i stillingen. Derfor kom han i tidnød og fandt aldrig den vindende fortsættelse. Ærgerligt for Peter, men vi vandt altså matchen med 4½-3½.

Da Esbjerg samtidig slog Haderslev med 5-3, mistede vi lidt terræn i forhold til dem. Vi er ét brætpoint efter dem, men til gengæld har vi ét matchpoint mere end dem. Dermed er det stadig helt umuligt at sige, hvilket af de to hold, der rykker op i 2. Division fra 5. hovedkreds. I næste runde får vi besøg af Esbjerg i et opgør, som sagtens kan blive meget afgørende for, hvem der i den sidste ende rykker op, når sæsonen afsluttes ved finalestævnet ovre i Esbjerg søndag 4. marts.

Af Eigil Straarup.

Ingen kommentarer: