søndag den 19. februar 2012

Horsens-Esbjerg II 5-3

Af Eigil Straarup.
  1. Kurt Schlott-Torben Jensen 1
  2. Morten Jensby-Ingolf Nikolajsen X
  3. Anders Munch-Ragnar Hansen X
  4. Peter Berg-Lars Husum 1
  5. Erik Pedersen-Sven Michelsen 2
  6. Eigil Straarup-Hans Viborg X
  7. Niels Møller Andersen-Jens Kristian Pedersen X
  8. Sif Tylvad Linde-Karl Carlsen 1

I dag fik vi besøg af Esbjerg II på vores nye hjemmebane, ASV i Tordenskjoldsgade. Vi ligger og kæmper med netop Esbjerg om en billet til næste sæsons 2. Division, og set i det lys var matchen ekstra vigtig. Inden matchen var vi ét brætpoint efter dem, men til gengæld var vi ét matchpoint bedre end dem. Derfor var det vigtigt, at vi vandt i dag, hvis vi fortsat skulle gøre os forhåbninger om at rykke op. Lad os kaste et blik på, hvordan begivenhederne udspillede sig:

Først færdig var Niels Møller Andersen, der tog en formentlig ret taktisk remis med Jens Kristian Pedersen allerede kort efter kl. 13.00. Jeg nåede dårligt nok at se, hvad der skete. Heller ikke selv om jeg havde ”æren” af at udstyre dem med et nyt ur, fordi flere af klubbens elektroniske ure åbenbart ikke kunne tåle at overnatte i Søren Grymer-Hansens frostkolde bil! Men partiet nåede under alle omstændigheder aldrig ret langt ud over åbningsstadiet, så skal vi ikke bare konstatere, at det altså blev remis! Dermed ½-½ i matchen!

I holdleder Tim Bjerres fravær, blev det overladt til undertegnede at udtage holdet til i dag. Jeg valgte at opprioritere klubbens eneste unge talent til dagens kamp, og det skulle vise sig at være et valg, vi kom til at nyde godt af. Sif Tylvad Linde spillede et meget fint parti. Tidligt i midtspillet vandt hun en officer for en bonde via en fiks binding, og derfra så hun sig ikke tilbage. Oven i købet fik Sif også et stærkt angreb på Karl Carlsens konge, som dog ikke førte til mat. Til gengæld mundede det ud i et slutspil, hvor Sif havde dronning mod tårn, og så havde vestjyden fået nok. Sif er altså kun 15 år! Hun spiller allerede godt – og jeg tror, hun bliver virkelig god, hvis hun fortsætter sin udvikling sådan her! Med den gevinst bragte Sif os foran 1½-½.

Få minutter senere kunne Peter Berg også trække sig fra kampsalen på ASV med en gevinst i hus. Peter fik lejlighed til at anvende sit patentsystem mod Hollandsk, som gennem årene har sikret ham en del gevinster. Allerede i åbningen og tidligt i midtspillet trådte Lars Husum helt forkert. Peter fik et kæmpestort udviklingsforspring, som oven i købet blev krydret med et stærkt kongeangreb. Allerede efter 18 træk smed vestjydernes holdleder håndklædet i ringen – forståeligt nok, efter som han stod foran at blive sat mat eller miste masser af brikker. På den måde kom vi foran hele 2½-½ allerede omkring kl. 14.00!

I lyset af den matchstilling og flere andre lovende horsensianske stillinger valgte undertegnede Eigil Straarup og Erik Pedersen næsten samtidigt at tilbyde vores modstandere remis. Eigil havde fået en meget lige stilling med modsatte rokader, hvor det ikke umiddelbart var til at se, hvordan nogle af parterne skulle komme videre. Det blev Eigil og Hans Viborg også efterfølgende enige om under analyserne. Eriks modstander takkede derimod nej, hvilket jeg vender tilbage til senere. Men indtil videre blev stillingen altså øget til 3-1.

Få minutter senere tog Anders Munch remis med Ragnar Hansen, formentlig i høj grad af de samme grunde som Eigil forinden gjorde. Stillingen var vist aldrig særligt langt væk fra remisgrænsen, og eftersom Morten og Kurt stadig stod godt, tegnede det til en klar sejr omkring det her tidspunkt = cirka kl. 15.30. 3½-1½ til os!

Omkring kl. 16.00 gjorde Kurt Schlott som ventet jobbet færdigt og vandt over Torben Jensen. Kurt fik en fin stilling tidligt i midtspillet, hvor der var et hav af komplikationer, som de to kombattanter hyggede sig med at analysere på i temmelig lang tid efter partiet! Hvorom alt var, så slap Kurt klart bedst ud af det inde i salen, og her lugtede det som allerede antydet af en horsensiansk gevinst det meste af eftermiddagen. Den kom jo også, og dermed hele 4½-1½ til os.

Som nævnt stod Morten Jensby også lovende. Han fik et midtspil, som han vekslede til et (ifølge ham selv!) teknisk vundet slutspil. Der må også være noget om snakken, for han fik et tårnslutspil med et kolossalt aktivt tårn på syvende række, kongen fremme på sjette række og Ragnar Hansens konge spærret inde på baglinjen. Morten vekslede tårnslutspillet til et bondeslutspil, som han troede var vundet. Desværre for Morten og os viste det sig, at han havde forregnet sig. Vestjydens stilling rummede lige nøjagtigt ressourcer nok til at holde sammen, og dermed mundede det ud i remis, da begge førte en bonde i mål og fik dronning mod dronning. Dermed førte vi 5-2 efter syv partier omkring kl. 16.30.

Tilbage i salen sad Erik Pedersen, som var bagud med en bonde i et tårnslutspil. Begge parter havde en bonde i b-linjen, mens Sven Michelsen havde f-, g- og h-bonde mod Pedersens f- og h-bonde. Pedersen havde sit tårn ideelt placeret i nakken på Michelsens b-bonde, og derfor troede vi faktisk, at han havde gode chancer for at holde det remis. Desværre overså Erik noget, da han tog én af Michelsens bønder på kongefløjen. Erik må have undervurderet, at Michelsen fik sit tårn til d7, hvorfra det åd Eriks bønder på f7 og b7 og trængte Eriks konge tilbage på baglinjen. Det var selvfølgelig håbløst at forsvare, og Erik opgav, da Michelsen var klar til at sætte ham mat. Slutfacit blev altså 5-3 til os!

Med sejren på 5-3 over vores direkte konkurrenter i forhold til oprykning til 2. Division, har vi nu bragt os i spidsen med ét brætpoint og tre matchpoints forud for finalen ovre i Esbjerg om to uger. I finalen møder vi Tønder, der allerede har sikret sig oprykningsbilletten til 2. Division fra 4. hovedkreds. Det er ikke ensbetydende med, at det bliver en let kamp for os. Esbjerg har den fordel, at de skal møde Gråsten, som med al respekt ikke er nær så stærke som Tønder. Vi kan tåle at score op til ét brætpoint færre end Esbjerg, men spørgsmålet er, om vi kan klare det?

Under alle omstændigheder er der lagt op til en spændende finale i Esbjerg, hvor det kan blive meget små marginaler der afgør, om det er os eller Esbjerg, der indløser 5. hovedkreds’ billet til næste sæsons 2. Division.Ingen kommentarer: