mandag den 14. juli 2014

Pelle Bank: ”Jeg har fundet ud af, at jeg godt kan slå IM’ere!”

Pelle Bank fra SK1968/Aarhus vandt 17. Horsens Lang Weekend anno 2014. Da turneringssejren var i hus, lavede jeg følgende interview med Pelle Bank.

Her fortæller han om, hvordan han oplevede det hele under ”Den Lange”. Og Pelle er helt klar i spyttet, når han skal gøre status; Turneringssejren i 17. Horsens Lang Weekend er uden sammenligning den største triumf, han har oplevet i sin skakkarriere! Samtidig fortæller Pelle også, at han gennem de senere år har fundet ud af, at IM’ere ikke er usårlige. Han kan slå dem på dagen, og derfor har han nu formuleret en langsigtet ambition om at score en IM-norm på et tidspunkt.

Hvordan vil du kort opsummere weekenden – både på og uden for brættet?
”Det har været helt vildt intenst, og jeg har godt nok ikke fået meget nattesøvn i de seneste dage. Det er ikke så tit, jeg har tid til at spille skak en hel weekend, og når det så også går godt, så har jeg det med at komme op at køre over det. Da jeg vandt de to første partier i torsdags, var jeg meget spændt på fortsættelsen og havde svært ved at sove natten til fredag. Jeg vågnede meget tidligt fredag morgen, og begyndte straks at forberede mig til 3. runde. Da jeg så vandt de to næste partier i fredags, blev jeg for alvor spændt, fordi jeg begyndte at sætte næsen op efter at vinde turneringen. Sådan fortsatte det natten til søndag, så jeg vil faktisk tro, at jeg kun fik sovet omkring 10 timer i alt i løbet af de tre døgn. Så det har været nogle hårde dage at komme igennem – ikke mindst mentalt! Men samtidig har det jo også været nogle helt fantastiske dage.

Hvad angår turneringen uden for brættet så er det første gang, jeg overhovedet er med i turneringen. Jeg har ofte overvejet at deltage, men alle de år, hvor jeg overvejede det, var tilmeldingslisten fyldt op, da jeg var klar til at melde mig til. Til gengæld har jeg været på besøg under turneringen flere gange i løbet af de seneste år, hvor turneringen fandt sted på ASV, og det har været virkelig hyggeligt hver gang. Faciliteterne var i orden, og stemningen var god. Nu interesserer jeg mig også meget for cykelsport, så i min optik er det en bonus, at der er storskærm i kantinen, så man også kan følge med i Tour de France. Sådan var det også i år, og selv om turneringen i år for første gang fandt sted på Langmarkskolen, så synes jeg, det var skønt at være tilbage i den by, jeg oprindeligt kommer fra. At jeg så oven i købet vandt turneringen er en ren bonus for mig”.

I år blev ”Den Lange” for første gang afviklet på Langmarkskolen, men som Pelle bemærker i interviewet, så var stemningen langt hen ad vejen den samme gode stemning, som der var de seneste fem år på ASV. Det indebærer blandt andet, at der blev set Tour de France i kantinen. Her ses et stemningsbillede fra kantinen på Langmarkskolen.

Hvilke partier og hvilke momenter betragter du som afgørende for, at du vandt 17. Horsens Lang Weekend EMT anno 2014?
”Jeg synes, at jeg spillede rigtig godt i de fem første runder. Der lavede jeg godt nok ikke ret mange fejl. Alle fem sejre var fortjente, det mener jeg ikke, at der kan sættes en finger på. I 6. runde lavede jeg en fingerfejl i åbningen mod Jens Ove, hvorefter jeg kom under pres. Han spillede det fantastisk i mange træk, og der hang jeg helt ude over klippens kant. Det er helt klart, at det var et nøgleparti for mig. Jeg kunne i den grad sagtens have tabt det parti, og set i bakspejlet blev jeg der tilsmilet af den smule held, der ofte også skal til, for at man kan vinde en turnering.

Hvis man kigger tilbage mod de andre partier, så var jeg især glad for gevinsten over Casper Dahl Rasmussen i 5. runde. Casper er en god spiller, men han lavede en lillebitte fejl i åbningen, og det formåede jeg at udnytte effektivt. For mig at se var det i høj grad spil til et mål, og det var dejligt at spille det. Ikke mindst nød jeg det, fordi det ikke er så tit, at jeg vinder ved at spille så teknisk betonet, som jeg gjorde mod Casper. Kongevandringen fra g1 til b2 og placeringen af den sorte løber på a3 var positionelt stærkt, og mens jeg foretog den manøvre, sad Casper mere eller mindre spændt fast i en skruestik og kunne stort set ikke røre på sig”.

Pelle Bank (på billedet) spillede stort set fejlfrit i de fem første runder og vandt stilrene partier, som der ikke kan indvendes noget særligt imod. I 6. runde var Pelle i tovene mod Jens Ove Fries Nielsen, men her var han både heldig og dygtig nok til at rage kastanjerne ud af ilden og lukke partiet ned til remis. Det skulle vise sig at sikre ham titlen som vinder af 17. Horsens Lang Weekend anno 2014!

Hvor på dit skak-CV rangerer denne turneringssejr?
”Denne turneringssejr er da uden tvivl mit bedste resultat nogensinde! Selv om jeg også blev Århusmester for nogle måneder siden, så er det her naturligvis meget større. Jeg havde på ingen måde regnet med at vinde turneringen, men jeg havde sagt inden, at jeg satser voldsomt på at komme over 2300 i rating. Det kom jeg, og det alene havde jeg været godt tilfreds med som udbytte af weekenden.

Rent skakmæssigt har jeg været igennem en lang down periode, hvor min rating stille og roligt er dalet. Jeg har haft små børn, og jeg har ikke haft tid til at arbejde seriøst med skak. Når man ikke har tid til det, så får man ikke arbejdet med sit åbningsspil, og det er dér, den onde cirkel starter. Jeg er som skakspiller sådan anlagt, at jeg godt kan lide at tage initiativet og bevare det. Men når man ikke kan sin åbningsteori ordentligt, så bliver man nødt til at spille mere forsigtigt i åbningen, og det passer dårligt til mig. Gennem for mange år har jeg været inde i den der selvforstærkende dårlige cirkel, og da det så værst ud, var jeg tæt på at ryge under 2200 i rating. Det blev et wakeup call for mig, og det fik mig til at tage mit skak mere alvorligt.
For et par år siden tog jeg mig endelig sammen og fik opbygget et ordentligt og gennemarbejdet åbningsrepertoire på baggrund af en god database, og det blev et vendepunkt for mig. Det betød, at jeg igen kunne diskutere åbningsteori med stærke skakspillere, og det passede også meget godt sammen med, at mine børn er blevet så store, at de ikke længere kræver helt så meget tid af mig, som de har gjort.

Endelig er jeg også begyndt at dyrke noget motion, og jeg kan helt klart godt mærke, at det også har betydet noget. Før i tiden havde jeg svært ved at sidde stille i alt for lang tid ved brættet og koncentrere mig, men det er slet ikke noget problem mere. Det har helt klart også hjulpet mig.
Lysten til at spille skak bliver automatisk også større, når det går godt, og det har været en god selvforstærkende cirkel for mig. Begge de to seneste holdskaksæsoner med SK1968 i XtraCon Skakligaen har været gode for mig, og jeg har stort set vundet i alt det, jeg har stillet op i. Det har naturligvis gjort, at min selvtillid har det godt, og jeg har fået mere og mere lyst til at spille skak.

På baggrund af alt det her kan jeg ikke sige, at jeg er helt overrasket over, at det gik mig så godt i Horsens, men derfor kom det naturligvis alligevel bag på mig, at jeg ligefrem vandt turneringen”.
 
Pelle fortæller blandt andet, at lysten til at spille skak er vokset i takt med, at han er gået fra sejr til sejr gennem de seneste år. Blandt andet har han personligt haft succes i XtraCon Skakligaen, hvor han i SK1968 spiller sammen med blandt andre Lars Hansen (i midten) og sidste års vinder af ”Den Lange” Martin Matthiesen (til højre.)

Vi afslutter interviewet med at se Pelles positionelle kongemanøvre fra 5. runde mod Casper Dahl Rasmussen fra Skakklubben ØBRO.
Hvid: Pelle Bank, SK1968/Aarhus.
Sort: Casper Dahl Rasmussen, Skakklubben ØBRO.

47.Kg1–f2
Kongen indleder sin vandring over til dronningefløjen, hvor den skal hjælpe den sortfeltede løber med at indtage feltet a3, hvorfra den kommer til at råde over en for hvid meget vigtig diagonal.
47...Sh7-f8
48.Kf2-e1 Sf8-h7
49.Ke1–d1 Sh7-f8
50.Kd1–c2 De7-c7
51.Lc1–a3 Sf8-h7
52.Sg3xf5 e6xf5
53.Kc2-b2 Dc7-f7
54.Dd2-a5 Df7-e8
55.Da5-d2 De8-f7
56.Dd2-f4 Lc6-d7

57.e5-e6!
Selv når Pelle spiller meget positionelt kommer der også lidt fra den taktiske skuffe. Her udnytter han effektivt, at den sorte konge er helt sukkerkold på de sorte felter.
57...Ld7xe6
58.Df4-b8+ Kg8-g7
Ikke 58...Sh7-f8? Efter 59.La3xf8 Df7xf8 60.Th3-h8+! ryger den sorte dronning for et tårn.
59.La3-d6 Opgivet, 1-0.
Casper har intet fornuftigt forsvar mod 60.Le5+ fulgt af mat eller dronningetab, og derfor valgte han forståeligt nok at trække stikket ud nu.

Hvad skal der ske for dig i den kommende tid rent skakmæssigt?
”Nu må vi jo se, om jeg bliver ved med at ride på en bølge, men jeg har da helt klart fået mod på mere. I de sidste mange turneringer jeg har været med i, hvor der også har været IM’ere, har jeg fundet ud af, at jeg sagtens kan byde dem op til dans. Det får mig da til at tænke, at det er et realistisk langsigtet mål for mig at forsøge at score en IM-norm på et tidspunkt. Det sker hverken i dag eller i morgen, men jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle være muligt for mig at score en IM-norm hen ad vejen”.


Her får Pelle Bank (til venstre) overrakt en præmie på 5000 kr. for sejren i ”Den Lange” af Horsens Skakforenings formand, Tim Bjerre.

Af Eigil Straarup

1 kommentar:

Anonym sagde ...

En fin artikel.

Mvh

HM