lørdag den 18. august 2012

Horsens og Evans spillede uafgjort foran Kuben på Søndergade i Horsens


I formiddags Spillede Horsens Skakforening og Evans fra Vejle uafgjort i den årlige match i skak med store brikker på gågaden. I dag blev den anden match anno 2012 afviklet foran Kuben på Søndergade i Horsens. Tavlen endte med at se således ud;

Horsens-Evans/Vejle 3-3
1. Kurt Schlott-Preben Sørensen, 0-1.

2. Anders Munch-Henrik Svane, 1-0.
3. Eigil Straarup-Maxim Konstantinov, remis.

4. Tim Bjerre-Farzam Firooznia, 0-1.
5. Mogens Buch-Knud Kristensen, 1-0.

6. Lars Friis-Frederik Borg Schweizer, remis.
Vi startede bagfra, og derfor var første parti et opgør mellem Lars Friis og unge Frederik Borg Schweizer. Lars kom skidt fra åbningen, og i midtspillet fik Frederik fat. Vejlenseren vandt en bonde, og han var på sikker gevinstkurs, indtil han overså en gaffel. Derefter røg partiet ud i et tårnslutspil, som sikkert var remis. Det enedes de om med kort tid tilbage på begge ure.

En rusten Mogens Buch gjorde comeback mod Knud Kristensen. Heller ikke han kom godt ud af åbningen, men Mogens fik hurtigt banket den værste rust af. I midtspillet vandt han en officer på en smart taktisk finesse, hvorefter Knud hejste det hvide flag.
I kølvandet på det fulgte opgøret mellem Tim Bjerre og Farzam Firooznia. Partiet bølgede længe frem og tilbage, hvor de spillede på hver sin fløj i en lukket sicilianer. I midtspillet skiftede Farzam pludselig sit fokus over på kongefløjen, og I skal ikke snydes for den smarte afslutning på det parti;

Hvid: Tim Bjerre, Horsens Skakforening.
Sort: Farzam Firooznia, Evans/Vejle.

Lige inden diagramstillingen har Tim begået en grov fejl ved at slå på c3 med dronningen. Efter 20.b2xc3 havde han været med. Nu er feltet d4 helt åbent for sort, og det udnytter den unge vejlenser effektivt.

20...Sc6-d4! Herfra er der dømt spil til et mål. 21.Ta1–d1 Lb7xg2 22.Kg1xg2 Dc7-c6+ 23.Kg2-h3? Her må 23.Kh2 helt klart være bedre. Umiddelbart er det svært at se, hvordan sort så kommer videre. 23...Dc6-f3 Nu truer Farzam ganske enkelt med at spille 24…Se2, som er mat eller dronningefangst. 24.Dc3-d2 Se7-d5! Så kom den næste springer med! Tim kan stort set ikke flytte en brik, uden at efterlade noget i slag. Han lader sig sætte mat i stedet for at ofre sig ihjel. 25.Td1–c1 Sd5xf4+ 26.Kh3-h2 Df3-g2# 0–1.

Oven på det var det undertegnede Eigil Straarup og Maxim Konstantinov til at spille i den bagende sol. Eigil var sort i en slaver, som fulgte én af de ældste teorivarianter et godt stykke ind i partiet. På et tidspunkt slog Eigil en bonde på e5 med en springer. Bonden stod tilsyneladende i slag, fordi hvids dronning var bundet. Han overså, at Maxim kunne rykke dronningen ud af bindingen og true med at slå på f7 og sætte mat i få træk, samtidig med at springeren stod i slag på e5. Eigil reddede sig ud af krisen med et Db3, der både truede et tårn på d1 og dækkede på e6. Derefter blev der byttet brikker af, og de tog remis i et lige dronningeslutspil efter 30 træk.
Oven på det mødtes Anders Munch og Henrik Svane. I det tidlige midtspil blev Anders massakreret fuldstændig på positionel vis. Han mistede en kvalitet, og Henrik vekslede sin fordel til et vundet slutspil. Han havde en b-bonde, der spadserede frem mod målstregen. Anders spillede sin chance og forsøgte at fange Henriks konge i et matnet på kongefløjen. Reelt var det kun noget fusk, som Henrik let kunne afværge, men en kombination af tidnød, solstik og larm på Søndergade gjorde måske, at Henrik overså en mat. Det var tyveri ved både højlys dag og i brændende solskin.

Så var vi foran 3-2 og havde chancen for at vinde over Evans for første gang i flere år – men ak! Kurt Schlott spillede Sveshnikov mod Preben Sørensen, men han fik aldrig gennemført fremstødet f7-f5. Tværtimod plantede Preben en irriterende løber på netop f5, hvilket efterlod bønderne i Kurts f-linje som statister. Da Kurt så også mistede en bonde på grund af en taktisk fejl og senere satte en springer i slag, havde han fået nok. Dermed endte matchen 3-3.
Efter matchen indtog vi en hyggelig frokost sammen med vejlenserne på Restaurant Corfitz. Om to uger spiller Horsens Skakforening gågadeskak for sidste gang i år. Det sker under DGI’s arrangement på Søndergade, hvor Horsens møder Stouby Skakklub i en match over fire partier, der også spilles foran Kuben. Matchen spilles lørdag 1. september kl. 10-14.

Af Eigil Straarup.

Ingen kommentarer: