søndag den 7. marts 2010

Horsens kom i centrum!

I eftermiddags vandt Horsens Skakforenings hold i Mesterrækken med 5-3 over oprykningskandidaterne Centrum fra Esbjerg. Da Varde samtidig vandt med hele 7-1 over Mesterrækkens agterlanterner fra Stouby, så blev det Varde, der overhalede Centrum indenom og løb med oprykningsbilletten til 2.division. Dermed kan man roligt sige, at vi kom i Centrum ved finalestævnet i Varde!

Ellers skal det også lige nævnes, at værterne inden kampstart sørgede for, at der blev taget holdbilleder af alle otte hold. Godt initiativ, Varde! Vi regner med at få fat i vores holdbillede inden længe og bringe det her på siden. Med de ord retter vi blikket mod vores rundekort i dag;

1.Mogens Nielsen-Henrik Mortensen 2
2.Iver Poulsen-Kurt Schlott 2
3.Poul Grydholt Jensen-Peter Berg X
4.Brian Isaksen-Anders Munch 1
5.Torben Olsson-Eigil Straarup X
6.Jens Nielsen-Ole Ryevad 1
7.Andreas Kinch-Erik Pedersen 2
8.Jens Arne Christensen-Tim Bjerre 2

Først færdig var undertegnede Eigil Straarup, og jeg bliver nødt til igen i dag at undskylde over for mine holdkammerater. Nøjagtigt som mod Kolding for to uger siden, så fik jeg i dag en kæmpe fordel, og det er ganske enkelt for ringe, at jeg ikke udnyttede det! I åbningen lykkedes det Eigil at få fat i en bonde og siden endnu én, uden at Torben Olsson havde nogen reel kompensation for dem. Eigil valgte helt unødvendigt at give den ene af dem tilbage for at føre midtspillet over i et slutspil med en merbonde og løberparret, og det havde sådan set også været godt nok. Men det var ikke godt nok, at Eigil så lavede en helt banal amatørfejl, som kostede bonde nummer to. Dermed var der intet tilbage, måske bortset fra et uligefarvet løberslutspil med en merbonde, men det havde været næsten umuligt at vinde. Derfor tog Eigil desillusioneret imod Torbens veltimede remistilbud.

Kort tid efter satte Erik Pedersen kronen på værket i en helt anderledes stilfuld gevinst over Andreas Kinch. Med de hvide rokerede Erik langt i en Siciliansk Dragevariant, og han fik hurtigt fordel, fordi Andreas spillede forkert og aldrig rigtig fik gang i noget på dronningefløjen. Erik fik derimod hurtigt himmel og hav til at stå i ét på kongefløjen, hvor hans tropper uimodståeligt rullede frem. Efter bare 26 træk valgte esbjergenseren at kaste håndklædet i ringen, da han stod over for en udækkelig mat i to træk.

Dagens første remis stod Peter Berg for. Peter spillede med de hvide sin patentopstilling mod Kongeindisk, men som partiet formede sig, så gik det vel nærmest over i Benoni. Her er der sandt at sige ikke ret meget at berette om. Efter 2½ times spil havde de fået nok af det og tog remis i et parti, som Peter sandsynligvis havde glemt, inden vi var hjemme i Horsens!

Anderledes lystigt gik det for sig på 8.bræt, hvor vores efterhånden hårdt prøvede holdleder Tim Bjerre endelig fik sæsonens første gevinst på tavlen i dag. Han havde sort, og med sin hollænder fik han hurtigt et solidt greb om partiet. Tim vandt en bonde, da Jens Arne var nødt til at ofre en bonde for ikke at blive sat mat. Senere vandt han endnu én, og selvfølgelig stod han overvældende. Det har Tim gjort et par gange i løbet af sæsonen. I dag fik han heldigvis ikke gummiarm men holdt hele vejen hjem. Han tog en lille omvej, men han fandt en sikker vej til gevinsten. Jens Arne opgav, da stillingen blev vekslet til et dronningeslutspil med to horsensianske merbønder. Godt, at Tim fik den her oplevelse at lukke sæsonen på. Han havde jo egentlig sat sig selv af holdet til i dag, men et afbud fra Morten Jensby fik ham tilbage i dagens startopstilling.

Et kvarters tid senere vandt ”årets gæst” Henrik Mortensen over Mogens Nielsen i en flot og stilren, positionel afklapsning. Henrik bor jo på Frederiksberg i København, og derfor er det af indlysende grunde ikke hverdagskost, at han spiller holdkampe for os. Men det gjorde han altså i dag, og det gik ud over Mogens Nielsen. Allerede efter åbningen fik Henrik en klar fordel i kraft af sin voldsomme terrænovervægt på dronningefløjen. Efter 15 træk tilbød esbjergenseren remis, men da stod Henrik allerede så godt, at han ikke kunne overveje tilbuddet seriøst. Herefter kvaste Henrik sin modstander på dronningefløjen, og Mogens smed håndklædet i ringen efter 26 træk, da hans dronning var lukket inde på a8 og stod foran en fuldbyrdet gruppevoldtægt – begået af Henriks officerer! Stærkt spillet, Henrik! Lige i Bochum-skolens ånd! Du kan godt være bekendt at sætte dig selv på Macholisten i næste uge!

Anderledes usikkert gik det til, at Kurt Schlott vandt over Iver Poulsen, men han fik altså sejren i land. Kurt kom slet ikke ud af startblokken, og der er vist bred enighed om, at Iver nærmest stod til gevinst efter de indledende manøvrer. Senere i partiet mistede Iver fokus (lidt a la undertegnede, blev vi enige om!) og det banede vejen for et comeback for Kurt. Han greb chancen, og vi skal være meget glade for, at det her point kom med hjem til Horsens.

Efter lidt mere end fire timer ved brættet måtte Anders Munch resignere mod Brian Isaksen. Anders kom egentlig fint fra start, men i midtspillet valgte Isaksen at nuppe en bonde på a7, som Anders vurderede, at han ikke var i en position til at tage. Isaksen fik i stedet for et jerngreb omkring stillingen, da det lykkedes ham at plante en stærk løber på e5, som stod dækket af en springer på f3. Efter partiet fortalte Isaksen, at han troede, partiet var på vej til remis ved trækgentagelse, men det var desværre ikke en trækgentagelse, som Anders fik med. I stedet for mistede han endnu en bonde, og derefter var det for alvor op ad bakke i slutspillet. Anders kom aldrig op over bakken og opgav forståeligt nok kort efter tidskontrollen.

Det kunne Ole Ryevad også roligt have gjort, men han ville jo have nogle træk med hjem på den alenlange køretur! Åbningsmæssigt gik det fint for Ole i dag, og han fik en stilling, der så ud til at kunne udvikle sig til et godt angreb. Desværre mistede Ole to bønder på ifølge ham selv ret banale fejl, og så stod han i sagens natur skidt. Det lykkedes Ole at forplumre vandene lidt, da han på et tidspunkt snød Jens og vandt en kvalitet. Desværre blev det bare fulgt op af endnu et bondetab, og det var egentlig meget symptomatisk, at lyset i spillelokalet gik ud lidt efter kl. 16, hvor de to sad alene tilbage. Måske var det et signal fra de højere magter om, at Ole lige så godt kunne give op, så vi kunne komme af sted? Tyve minutter så Ole det signal!

Vores sene afgang fra Varde gav os dog en lille sidegevinst, da vi fik lov til at smage den champagne, som værterne under stor festivitas åbnede for at fejre oprykningen til 2.division. Tillykke med oprykningen, Varde! skal det lyde herfra på Horsens Skakforenings vegne!

Sideløbende med vores sejr på 5-3 over Centrum fra Esbjerg havde Varde massakreret Stouby med hele 7-1. Dermed overhalede de Centrum, som ellers førte 2½ points foran Varde inden finalerunden. For os betød rundens resultater, at vi sluttede på den tredjeplads, som har været vores mål lige siden vi tjekkede ud af oprykningskampen. Dermed er vi klar til at tørne ud i næste sæsons Mesterrække sammen med de fire andre kvalificerede hold fra 5.hovedkreds og de tre hold fra den sønderjyske 4.hovedkreds. Det bliver spændende at se, hvordan det spænder af!

Af Eigil Straarup.

Ingen kommentarer: