mandag den 9. november 2009

Horsens kom godt fra start

Af Eigil Straarup.

I søndags kom Horsens Skakforening godt af sted fra perronen, da det blev til en kneben sejr på 4½-3½ i sæsonpremieren i Mesterrækken over Fredericia Skakklub.
Inden vi kaster blikket på de enkelte partier, så lad os lige se det hele i overblik;

1.Søren Rix-Kurt Schlott Hansen X
2.Jens Christian Hansen-Peter Berg X
3.Claus Marcussen-Anders Munch 2
4.Jon Lykke Davidsen-Ole Ryevad 2
5.John Erling Nielsen-Erik Pedersen X
6.Hans Jørgen Nielsen-Søren Grymer-Hansen X
7.Jørgen Rasmussen-Tim Bjerre X
8.Lennart Vig-Vagn Skov Andersen 1

At skrive et referat fra en holdkamp, jeg ikke selv har været med i, er noget af en opgave. Så referatet her bygger udelukkende på de oplysninger, jeg har fået fra især Tim Bjerre.

Fra starten af matchen spillede langt de fleste af aktørerne med håndbremsen trukket, og der gik næsten to timer, inden der skete noget nævneværdigt i nogle af partierne. På det tidspunkt satte Claus Marcussen en bonde i slag, som Anders Munch pænt takkede for. Marcussen blev åbenbart så rystet over bondetabet, at han efterfølgende flyttede en springer, som dækkede en springergaffel. Gaffelen kostede yderligere en kvalitet, og så havde Marcussen fået nok. 0-1.

En lille times tid senere tog Søren Grymer-Hansen og Hans Jørgen Nielsen remis. Hvad der skete i partiet står noget hen i det uvisse, men åbningen var i hvert fald Hollandsk, og der var vist også meget spil tilbage i den stilling, hvor de tog remis. ½-1½.

På samme måde kan man også sige, at Erik Pedersen tog remis med John Erling Nielsen. Stillingen var meget lige, måske med et mikroskopisk plus til Erik, men ikke nok til, at det var værd at sætte det hele i bål og brand for at jagte sejren. 1-2.

I partiet mellem Tim Bjerre og Jørgen Rasmussen fik Tim et meget godt pres på Jørgens stilling. Han fik gang i et godt kongeangreb, men han fik desværre ikke dækket sin egen stilling helt af, inden han gik videre med sit angreb. Efter en forkert afvikling af nogle brikker var der ikke det store at gøre, og derfor var han mere eller mindre tvunget til at tage remis. 1½-2½.

I partiet på topbrættet mellem Søren Rix og Kurt Schlott Hansen var det stille og roligt i starten, nøjagtigt som i alle de andre partier. Derefter kom der gang i den, og trængslerne mundede ud i, at Kurt fik en fribonde i a-linien. Til gengæld havde Rix nogle andre trusler, og på den baggrund var det vist meget fair med remis i det parti. 2-3.

Til gengæld var der en hel del mere smæk for skillingen i partiet mellem Ole Ryevad og Jon Lykke Davidsen. Efter noget af en koldstart med Retis åbning tilbød Davidsen remis efter ganske få træk. Ryevad var vist lidt lun på tanken, men holdleder Tim Bjerre fik ham talt fra det, og det skulle vise sig at være godt for Horsens. Senere i partiet fik Ryevad stablet et fint angreb på benene, og det lå slet ikke i kortene, at Davidsen skulle gå amok og ofre først en officer og derefter en kvalitet. Foran med et helt tårn fik Ryevad pakket tropperne sammen og afværget stumperne af det hvide angreb. 2-4.

I partiet mellem Peter Berg og Jens Christian Hansen skete der vist ikke det helt store. Som Tim så det ud ad øjenkrogen, så var det et ret lige og udramatisk parti hele vejen igennem, som endte remis. 2½-4½.

Endelig fik Vagn Skov Andersen vist en optisk set fin stilling, blandt andet med to stærke centrumsbønder, fordi Lennart Vig derimod fik en lidt aparte dobbeltbonde på f2 og f5. Pludselig overså Vagn en skak, der kostede en kvalitet, og derfra var det op ad bakke. Til sidst landede Vagn i en træktvang, hvor hans konge blev nødt til at forlade dækningen af de sidste bønder. Dermed endte sæsonpremieren i Fredericia med en smal sejr på 4½-3½ til Horsens.

Vi kan vel være meget godt tilfredse med det resultat. I næste runde går turen så til Hældagerskolen i Bredballe, hvor vi skal møde Evans’ tredjehold om to uger. En på papiret overkommelig opgave, men så nemt går det jo heller ikke. Forhåbentlig bliver referatet også lidt bedre og om ikke andet detaljeret, når undertegnede selv er til stede.

Vi kom på tavlen i sæsonpremieren, og nu ser vi fremad!

Ingen kommentarer: