søndag den 3. november 2013

Horsens fik en ordentlig røvfuld af Bov II!

Horsens-Bov II 2½-5½
 

1.Anders Munch-Jens Wolter                                        X
2.Henrik Mortensen-Svend Erik Kramer                       X
3.Morten Jensby-Jan Hendrik Lorenzen                        X
4.Erik Pedersen-Marthe Benzen                                    X
5.Peter Berg-Malte Ibs                                                   2
6.Tim Bjerre-Guido Heinemann                                    2
7.Mihai Alexandru-Scutaru-Dennis Schwarz                2
8.Morten Beuchert-Claus Nielsen                                  X

I dag var næsten alle de gode skakspillere i Danmark i aktion! I XtraCon-Skakligaen åbnede man sæsonen her i weekenden, og ….. nå ja, så spillede vi en fremrykket kamp i Mesterrækken mod Bov II! Kampen skulle egentlig være spillet næste søndag, men Bov ønskede at få kampen rykket frem til i dag, fordi de også er med i den tyske holdturnering. Der skal de i kamp næste søndag, og derfor ønskede de at spille mod os i dag, så de kunne stille stærkere op mod os. Den gestus kom vi nok til at betale en pris for i dag. I hvert fald endte matchen med et klart og fuldt fortjent nederlag på 5½-2½. Vi må være ærlige og sige, at vi fik en ordentlig røvfuld i dag. Længere er den ikke!
Undertegnede Eigil Straarup kan ikke mindes, at vi nogensinde har tabt en holdkamp uden at én eneste af os formåede at vinde, men det skete altså i dag. Efter den dårlige indsats i søndags i Vejle, satte jeg mig selv af holdet til i dag. Så kunne jeg til gengæld være kampleder, lave kaffe, smøre franskbrødsmadder og følge grundigt med i de otte partier.

Tidligt på dagen kunne man godt fornemme, at det næppe ville blive en fantastisk dag for os.  Inden den første time var gået, var der flere, der stod mistænkeligt, og allerede klokken 12.47 blev Mihai Alexandru-Scutaru sat mat efter en helt igennem rædselsfuld offday. Efter partiet fortalte Mihai, at han én gang om året plejer at spille et parti, hvor han sætter alt i slag – og det var så beklageligvis i dag, han valgte at have sin årlige offday. Beskrivelsen passer meget fint. Mihai spillede, som om han var med i en lynturnering. Først mistede han en kvalitet, hvorefter han blev sat mat, da han i farten overså den. Han kommer helt sikkert stærkt igen næste gang! 1-0 til Bov.
Vi skulle ikke længere frem end til klokken 14.12, før der igen skulle skrives på resultatkortet. Tim Bjerre tabte til Guido Heinemann, og han kunne roligt have opgivet noget før. Tim gik galt i byen i en spansk åbning. Derfra blev han fragtet direkte ud i et slutspil med en kvalitet og en bonde under. Guido gav intet væk og omsatte sikkert fordelen til gevinst. 2-0 til Bov.

Et kvarter senere tog Henrik Mortensen remis med Svend Erik Kramer. Henrik var på gæstevisit i dag, hvilket han ofte er én eller enkelte gange om per sæson, selv om han bor på Frederiksberg. Henrik gør det altid godt for os i holdkampe, og det er altid hyggeligt at have ham med. Håber, vi ses mindst én gang mere i år, Henrik! Med de hvide brikker testede Henrik sin modstander i en siciliansk Maroczy-opstilling. Kramer spillede nok lidt hårdt og lige til grænsen af, hvad hans stilling kunne bære. Men ifølge Henrik fik han lukket det meget godt ned, og kl. 14.27 blev der vekslet håndtryk. 2½-½ til Bov.
Et lille kvarters tid senere måtte en hovedrystende Peter Berg desværre kapitulere klokken 14.40. Peter fik ellers en fin stilling med de sorte brikker, og han fik en lille men klar fordel i midtspillet, sådan som jeg så det. Efter en skak med dronningen på g5 kunne han have vundet en bonde ved at slå to gange på c3. Det gik aldrig op for mig, hvorfor han undlod at gøre det, men der er som nævnt en grund til, at jeg var kampleder og stod i kantinen i dag! I stedet for fik Peters modstander bedre fat, og pludselig var Peters dronning uhjælpeligt fanget på dronningefløjen. 3½-½ til Bov.

Minuttet efter tog Morten Beuchert remis mod Claus Nielsen. Morten ofrede en bonde i åbningen og fik en masse initiativ og terræn som kompensation. Han trykkede sin modstander i bund, og det så meget lovende ud. Desværre gik noget galt i midtspillet, hvor han ret pludseligt mistede et par bønder. Til gengæld valgte Claus Nielsen helt sikkert en forkert afvikling til et tårnslutspil, hvor Morten med et aktivt tårn i syvende række mod et passivt tårn på b8 stod bedst. Om det var nok til at vinde, ved jeg ikke, men der var en stilling at spille på. 4-1 til Bov.
Efter knapt fire timers spil blev Morten Jensby også spist af med en remis, der kom på tavlen klokken 15.58. Morten kom efter eget udsagn katastrofalt ud af åbningen, men i midtspillet kom han ind i partiet. Jeg mener helt klart, at han overså en vindende fortsættelse i midtspillet, men helt sikker er jeg da ikke. Det er igen det med køkkentjansen og kamplederposten! Morten fik en klar fordel i et tårnslutspil med fire bønder mod tre på samme fløj, men givetvis ikke noget, der rækker ud over teknisk remis. Stillingen blev spillet helt til bunds, og dermed 4½-1½ til Bov.

Erik Pedersen var tæt på at vinde sit parti i dag, men klokken 16.58 måtte han desværre også tage til takke med remis. Det var åbenbart bare én af de dage, hvor vi ikke kunne få bolden i kassen! Lige som AC Horsens i øvrigt, der helt uforståeligt tabte 2-0 i CASA Arena til Hvidovre i eftermiddags! Nå, tilbage til skakken! Erik spillede Skotsk og rokerede langt. Så blev der blæst til angreb på kongefløjen, hvor Marthes konge var rokeret hen. Eriks angreb blev aldrig for alvor potent på den fede måde, Marthe var meget god til at tage brodden af det. På et tidspunkt op mod tidskontrollen, hvor Erik modsat hende var i tidnød, fik hun snydt ham. Erik kom en bonde under i et slutspil med dronning, springer og fire bønder mod tre. Her valgte Marthe at bytte dronningerne af. I springerslutspillet fik Erik fat, og der blev afviklet til de havde en bonde og en springer hver. Eriks bonde var i a-linjen, mens Marthes var i g-linjen. Erik overså en smart taktisk finesse, som enten havde vundet springeren eller sendt a-bonden i mål på en klassisk overbelastning. Ærgerligt for Erik og os, men omvendt må vi jo også retfærdigvis medgive, at Marthe må have overset nogle gode chancer. 5-2 til Bov.
Tilbage var Anders Munch, som efter næsten seks timers spil kom i hus med en remis på førstebræt. Anders var virkelig under hårdt pres næsten hele dagen, og om ikke andet så fortjener han helt klart kredit for at være dagens horsensianske fighter! I midtspillet kom han bagud med en bonde, og det så meget kritisk ud undervejs. Efter tidskontrollen opstod et slutspil, hvor Anders med et smart Td5 banede vejen for, at hans fremskudte bonde på h2 kunne gå i mål og blive til en dronning, uden at Jens Wolter kunne få fat i den. Partiet var på cirka 100 træk, så der er meget at kommentere på. Men kort efter Td5-trækket så det helt klart ud til, at Anders missede en mat. Wolters konge svævede rundt i rum sø, men om der var en forceret mat, er jeg heller ikke sikker på. Derefter opstod et slutspil, hvor begge havde en dronning. Anders havde en kvalitet, men Wolter havde tre bønder mod én, og de to af dem var farlige fremskudte fribønder. Det så helt klart ud til, at Wolter burde have vundet på én af de bønder. Han fik kongen fint med frem, og han må have overset ét eller andet afgørende. Derfor endte det i stedet med, at dronningerne blev byttet af, to af Wolters bønder røg, og Anders ofrede på den sidste, så der opstod en teknisk remis på et tidspunkt, hvor begge spillere havde cirka et minut tilbage. Således gik det til, at kampen endte 5½-2½ til Bov.

Næste gang holdet skal i aktion er søndag den 8. december, hvor vi gæster Springeren i Kolding. Med otte brætpoints og to matchpoints er vi fifty fifty lige nu, og det skulle vi også som minimum meget gerne være, når vi har været en tur nede på Munkevængets Skole i Kolding anden søndag i advent.
Af Eigil Straarup.

1 kommentar:

Anonym sagde ...
Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.