søndag den 21. november 2010

Flot sejr i Esbjerg

I eftermiddags var Horsens Skakforenings hold i Mesterrækken på besøg hos Centrum i Fritidshuset i Esbjerg.

Oven på den lidt skuffende uafgjorte kamp i premieren mod Springeren fra Kolding rejste Horsens sig i dag og vandt en flot sejr over Centrum på 4½-3½. Lad os starte med et kig på de enkelte resultater;

1.Mogens Nielsen-Kurt Schlott 2
2.Iver Poulsen-Peter Berg X
3.Poul Grydholt Jensen-Anders Munch X
4.Brian Isaksen-Eigil Straarup X
5.Johan Grydholt Jensen-Erik Pedersen 1
6.Jørgen Nielsen-Søren Grymer-Hansen X
7.Andreas Kinch-Tim Bjerre X
8.Jens Arne Christensen-Mikai Alexandru Scutaru 2

Først færdig i dag var undertegnede Eigil Straarup, der spillede remis med Brian Isaksen i løbet af to gode timer. Allerede tidligt i åbningen ofrede Eigil utilsigtet en bonde, men det var en bonde af den type, som man kan få tilbage på grund af udviklingsforspring. Isaksen undlod at hage sig fast i bonden og fik et stærkt løberpar som kompensation for en lidt ramponeret bondestruktur. Senere i midtspillet lavede Isaksen også en fejl, der kostede materiale. Eigil fik to lette for et tårn plus en bonde, og her tog de remis efter blot 16 træk. Analyserne efter partiet viste, at stillingen sandsynligvis også var remis.

Tyve minutter senere sluttede det næste parti, og endnu en pointdeling i matchen var en realitet. Anders Munch spillede Trompowsky, som udviklede sig til en Fransk-lignende stilling, fordi Poul Grydholt Jensen valgte at lukke kongefløjen. I midtspillet skete der ikke det store. Anders kunne ikke udnytte sin terrænovervægt, fordi Poul Grydholts løberpar var blevet stærkt, hvis Anders havde lukket stillingen op. Derfor endte stillingen i lidt af et vakuum, hvor fredspiben naturligt nok blev tændt.

Kort før kl. 15 var matchens tredje pointdeling en realitet. Søren Grymer-Hansen spillede remis med Jørgen Nielsen i et parti, der startede som Engelsk og hurtigt kom til at ligne en Sicilianer med omvendte farver. Grymer kendte ikke varianten, og måske var det derfor, at han endte med at få en svag d-bonde. Jørgen Nielsen prøvede at sætte d-bonden under pres, men man må sige, at det mislykkedes. Spørgsmålet er måske også, om det i virkeligheden var så katastrofalt for Grymer med den svage d-bonde. Efter eget udsagn tilbød Grymer remis, da han var klar til at frigøre sin stilling, og han ville ikke have haft problemer i fortsættelsen, hvis Jørgen Nielsen havde afvist. Det er sikkert korrekt, da Jørgen Nielsen ret hurtigt tog imod tilbuddet.

Efter næsten præcis tre timers spil kunne holdets nye rumænske islæt Mikai Alexandru Scutaru strække armene i vejret i triumf. Han vandt over Jens Arne Christensen i et parti, hvor han ellers kom superskidt ud af åbningen. Siden fik han bedre fat, og esbjergenseren kom under stort pres på dronningefløjen. Hans officerer kom til at stå meget passivt, mens Mikais stod aktivt, og på et tidspunkt kulminerede det med, at Mikai vandt dronningen for tårn + løber + fortsat initiativ. Igen sneg der sig et par fejl og unøjagtigheder ind i rumænerens spil, og Jens Arne Christensen forsøgte ihærdigt at finde kompensation. Til sidst ofrede Mikai dronningen tilbage, så han endte med at komme ud af trængslerne med en officer for en bonde, og derfra var det ren kørsel i den sidste snes træk.

Omkring 15.40 forlod Kurt Schlott Hansen spillelokalet i Fritidshuset med vores anden og – skulle det vise sig! – sidste sejr i dag. Efter en uregelmæssig åbning fik Kurt problemer i midtspillet. I et ekstremt kompliceret midtspil overså Mogens Nielsen en gevinst, viste det sig under deres analyser efter partiet. Det var som nævnt ekstremt kompliceret, og i det mylder af muligheder lykkedes det for Kurt at snyde sin modstander med noget taktisk præget. Her må vi medgive, at vi var meget heldige i dag!

Kort før kl. 16 måtte Tim Bjerre slukøret forlade spillelokalet med kun en remis i posen. Efter en lukket sicilianer fik Tim fat i en bonde i midtspillet efter en fordelagtig afbytning. Senere måtte Andreas Kinch aflevere dronningen for tårn plus løber i en stilling, hvor det helt klart var fordelagtigt for Tim. Desværre valgte Tim at bytte det andet sæt tårne af, og derefter fandt Kinch flot en plan, som lige nøjagtigt holdt sammen på stillingen. Flot af ham, men ærgerligt for os og Tim, at han ikke fandt den vindende fortsættelse.

Kort efter tidskontrollen kunne vi altså konstatere, at vi var foran 4-2 og dermed sikre på mindst uafgjort i en match, hvor vi på papiret var underdogs. Tilbage i lokalet sad Peter Berg og Erik, og begge var bagud med en bonde i hver deres slutspil. Peter havde egentlig planlagt en anden åbning til i dag, men da han så, han skulle spille mod netop Iver Poulsen sadlede han om, fordi han tidligere har spillet mange lynpartier med ham under Vesterhavsturneringen. Planen lykkedes fint for Peter, der fik en meget lovende stilling i midtspillet, hvor der også virkelig var gang i løjerne. Hvad der derefter skete, må jeg blankt erkende, jeg ikke fik med! I den periode havde jeg travlt med at se analyser og snakke med resten af holdkammeraterne. Men da jeg kom tilbage i spillelokalet kort efter kl. 16 sad Peter med et slutspil med en minusbonde. Heldigvis var det lykkedes for ham at få lukket af, og derfor var stillingen kun remis. Det erkendte Iver Poulsen kl. 16.10, og dermed havde vi altså som minimum vundet matchen.

Tilbage sad Erik Pedersen også med et slutspil med en minusbonde i et slutspil. Dagen startede ellers med en Pirc, hvor Erik valgte en sidevariant i forhold til den hovedvariant, han plejer at spille. Efter partiet var Erik inde på, at han nok lavede en fejl allerede i 6.træk, samt at Johan Grydholt Jensen også lavede en fejl. Den fejl formåede Erik desværre ikke at udnytte. I stedet for mistede han en bonde, og derfra gik det stille og roligt ned ad bakke. Slutspillet, hvor Johan Grydholt havde 4 bønder og en springer mod Eriks løber og 3 bønder, så ret håbløst ud fra starten af. Erik kæmpede heroisk for det halve point, men desværre rakte det ikke. Langsomt men sikkert fandt Johan en plan, der fik byttet bønder af, åbnet terræn til hans konge, og til sidst kunne Erik ikke stoppe den sidste bonde i at lande på forvandlingsfeltet. Godt kæmpet af Erik, der strakte våben kl. 17.20, og dermed blev det altså ved den sejr på 4½-3½, som Peter definitivt havde sikret os en times tid forinden.

Alt i alt en rigtig flot sejr til os på en dag, hvor vores forventede score sammenlagt blot var 2,68. Det kunne vi lune os på i den meget, meget lange køretur hjem til Horsens. Undervejs var vi forbi Grymers bopæl i en øde skov uden for Give, hvor hullerne i jordvejen var på størrelse med fodbolde. Grymer sagde, at de ”bliver fyldt én gang om måneden, men det er vidst mere end 30 dage siden, at de sidst blev fyldt” – ja, det tror jeg på :-)

Med sejren i dag avancerer vi i tabellen og deler nu andenpladsen med Evans/Vejle III. I næste runde om to uger skal vi op mod ligaens duks fra Haderslev. En ordentlig mundfuld for os, og samtidig er det et opgør, som Anders Munch og jeg nok glæder os en lille smule mere til end resten af vores holdkammerater, fordi vi begge to har en fortid hos sønderjyderne. Flinke mennesker, men nok næppe på brættet om to uger! See you, guys :-)

Af Eigil Straarup

Ingen kommentarer: