lørdag den 18. september 2010

Bent Larsen var en verdensmand!

Da Eigil skulle lave en nekrolog over Bent Larsen i Horsens Folkeblad, havde han på forhånd besluttet sig for at bruge ét af Bent Larsens partier fra den legendariske bog "50 udvalgte partier".

Ikke ét af de 50 partier, men derimod ét, der var med i en parentes i starten af bogen. Det drejer sig om et parti fra en match mellem Holstebro Skakklub og Herning Skakforening, som blev spillet den 15.februar, 1948. Modstanderen var en "Lauridsen", men der stod ikke, hvad denne Lauridsen hed til fornavn. Eigil kontaktede derfor Sigurd Rindom fra Holstebro og senere Jens Lund Jensen fra Herning for at høre, om folkene i det vestjydske kunne kaste lys over sagen.

I onsdags fik Eigil så en positiv tilbagemelding fra Jens Lund Jensen. I det vestjydske har de diskuteret det her, og folk som Aksel Hansen fra Holstebro og Steen Juul Mortensen har bidraget til debatten. De følte sig ret sikre på, at det måtte være afdøde Evald Lauridsen, som dengang var en meget stærk skakspiller. Da Eigil så fortalte Jens Lund Jensen, at den 4-dobbelte danske mester Bjørn Nielsen dengang bragte partiet i sin skakspalte, så var Jens Lund Jensen ikke i tvivl. Bjørn Nielsen og Evald Lauridsen var dengang nære venner, og det peger også i retning af, at det må have været Evald Lauridsen, der dengang fik stryg af 12-årige Larsen.


Bent Larsen var en verdensmand!

Sidste fredag kom det triste budskab om, at Danmarks største skakspiller gennem tiderne er død. Bent Larsen døde torsdag 9. september, 2010 i den argentinske hovedstad Buenos Aires. Han blev 75 år.

Allerede tidligt i Larsens barndom var det tydeligt, at han var unik ved et skakbræt. Som 12-årig spillede han et opsigtsvækkende parti i en match mellem hjembyen Holstebro og Herning den 15. februar, 1948. Bjørn Nielsen, som vandt DM fire gange, bragte dengang partiet i sin skakspalte i Herning Folkeblad. Jeg kan levende forestille mig hvorfor! Dels har partiet mange af de kvaliteter, som gør sig godt i en avis med angreb og flotte ofre. Dels er det heller ikke hver dag, at en 12-årig spiller så godt et parti! Mon ikke Bjørn Nielsen også allerede dengang havde på fornemmelsen, at Larsen var gjort af et helt specielt stof? Det tror jeg!

Hvid: Bent Larsen, Holstebro Skakklub.
Sort: Evald Lauridsen, Herning Skakforening.
1.e2-e4, e7-e5
2.f2-f4, e5xf4
3.Sg1–f3, Lf8-e7
4.Lf1–c4, Le7-h4+
5.g2-g3, f4xg3
6.0–0, g3xh2+

Som barn var Larsen meget fascineret af Romantikkens dage i skakhistorien. Derfor spillede han naturligvis også Kongegambit!
7.Kg1–h1, Sg8-h6
8.d2-d4, 0–0
9.Lc1xh6, g7xh6
10.Sf3-e5, Dd8-e7
11.Sb1–c3, c7-c6


12.Lc4xf7+!, Kg8-g7
13.Lf7-h5, Tf8xf1+
14.Dd1xf1, d7-d6
15.Se5-f3, Lh4-g5
16.Df1–f2, Lc8-e6
17.d4-d5, c6xd5
18.e4xd5, Le6-f7
19.Sf3xg5, h6xg5
20.Ta1–e1, De7-f6
21.Df2xf6+, Kg7xf6
22.Te1–f1+, Kf6-g7
23.Lh5xf7, Larsen vandt sikkert . 1–0.


Bent Larsen blev hurtigt for stor til Holstebro. I løbet af få år blev han også for stor til Danmark. I stedet for bed han skeer med de bedste i udlandet. Allerede som junior var han i verdenseliten. Op gennem 60’erne var han den eneste fra Vesten, der kunne konkurrere med de utallige legender fra den dengang altdominerende sovjetrussiske skakskole. I dag er det alment anerkendt, at Larsen var verdens bedste turneringsspiller i 60’erne og i starten af 70’erne. Han vandt aldrig VM, men han var i semifinalen i Kandidatturneringen tre gange. Til gengæld slog han syv nuværende eller tidligere verdensmestre!

I midten af 70’erne skete der afgørende ting i Larsens liv. Han blev skilt fra sin første hustru, og i 1974 flyttede han til Las Palmas. Larsen havde følt sig dårligt behandlet af det danske skattevæsen gennem længere tid, og han valgte at flytte i skattely af hensyn til sin økonomi og fremtid. Derfor var det helt naturligt for verdensmanden Larsen at flytte til Las Palmas i Spanien.

Ud over de mange fantastiske sejre, Larsen vandt i årenes løb, så vil han især også blive husket som skakskribent, rollemodel og foredragsholder. Den 20.juli, 1996 spillede Larsen simultan og holdt et godt foredrag under Horsens Lang Weekend. Han har også skrevet et hav af vidunderlige artikler og bøger, hvori hans kærlige og skarpe men altid humoristiske pen skinner igennem. Larsens litteratur vil for evigt være guldhornene i dansk skaks kulturelle arv! Larsen har holdt utallige foredrag og simultanopvisninger og deltaget i mange skoleskaklejre. Af alle de grunde var Larsen en rollemodel og et forbillede for generationer af skakspillere. Derfor kan hans betydning for dansk skak ganske enkelt ikke overvurderes.

Larsen vandt kun det individuelle danske mesterskab seks gange. Larsen havde helt sikkert vundet mange flere DM-titler, hvis han ikke havde fravalgt DM i næsten alle de år, hvor han var i sine velmagtsdage.

I 1982 bosatte Larsen sig i Argentina med sin dengang nye argentinske hustru Laura. Her levede han resten af sine dage. Larsen var en verdensmand, som på en måde var for stor til Danmark. Men hvor har han været en kolossal inspiration for alle os, der ikke mindst takket være ham blev inspireret til at spille skak.
Æret være Bent Larsens minde!

Ingen kommentarer: