søndag den 6. marts 2011

Sejr over Ribe sikrer ny sæson i Mester 1!

I eftermiddags vandt Horsens Skakforenings hold i Mester 1 en flot sejr på 4½-3½ over Ribe. Dermed sikrer Horsens sig endnu en sæson i Mester 1, mens Centrum fra Esbjerg og Gråsten rykker ned i Mester 2.

Ribe tabte til os med et skævt smil på læben, for selv om de blev nr. 4 i Mester 1, så rykker de alligevel op i 2. division, fordi de er det bedst placerede hold fra den gamle 4. Hovedkreds. Man kan vel godt diskutere, om det er fair, at man kan rykke op, når man bliver nr. 4 i Mester 1?
Evans/Vejle 3 rykkede også op, men da deres 2.hold nok er rykket ned i dag får det sikkert ingen praktisk betydning for dem.

De enkelte resultater i matchen Ribe-Horsens så således ud;

1.Robert Schutz-Morten Jensby, 1-0.
2.Peter Leimand-Kurt Schlott, 0-1.
3.Knud Jespersen-Peter Berg, 0-1.
4.Jimmy Andersen-Anders Munch, remis.
5.Arne Nissen-Eigil Straarup, remis.
6.Karsten Jacobsen-Erik Pedersen, remis.
7.Jan Rosenberg-Niels Møller Andersen, 0-1.
8.Peder Pharsen-Søren Grymer-Hansen, 1-0.


Først færdig i dag var undertegnede Eigil Straarup. Efter et par timers spil blev fredspiben tændt i en ret lige stilling. Eigil havde ikke det store og manglede også en plan. Selvfølgelig kunne der være spillet videre, men energien var ikke til det. Desuden havde Gråsten allerede her fået tre points på tavlen, og derfor var vi i praksis sikre på at undgå nedrykning med denne remis.

Få minutter senere smed Søren Grymer-Hansen håndklædet i ringen efter en decideret pinlig indsats. Starten var faktisk fantastisk for ham! Tidligt i åbningen fik han lov til at brillere med skoleskak-finten Lxf2+, som tvang Peder Pharsen til at plante sin konge på d2, fordi Grymer sad parat med Sg4+ fulgt af slag af en hvid løber på g5. Grymer knappede dagens første øl op, men den nåede han slet ikke at drikke, inden han valgte at ofre en officer i jagten på den hvide konge "fordi det så spændende ud"! Ja, hvad er en løber mellem venner -sådan noget behøver man da ikke regne igennem, hvis det ser spændende ud!!! Grymer bøvsede øllen op, og da angrebet hurtigt fusede ud, gav han op og fik fat i endnu en øl :-)

Kort efter tog Erik Pedersen remis med Karsten Jacobsen. Erik havde ellers fået en stilling, som ved første øjekast så spændende ud, fordi hans bønder på kongefløjen var klar til at marchere frem mod den hvide kongestilling i samlet flok. Det lignede en "typisk Erik Pedersen stilling"(!), men sådan skulle det altså ikke være i dag. Jacobsen havde paraderne oppe, og derfor endte det remis med en trækgentagelse, hvilket jo så samtidig i parentes bemærket også sikrede os matematisk mod nedrykning til Mester 2.

En halv times tid senere, faktisk præcis kl. 15, tog Anders Munch remis med Jimmy Andersen. Forud for det var gået en mildt sagt underholdende og seværdig slagudveksling med masser af spændende varianter at analysere på undervejs for os, der allerede var færdige med at spille! På brættet blev brikkerne byttet af én efter én, og til sidst havnede de i et tårnslutspil med uligefarvede løbere, hvor der ikke længere var det store at komme efter.

Med halvdelen af partierne færdige og bagud 2½-1½ så det faktisk alligevel ud til, at vi kunne vinde 5½-2½, fordi det så godt ud for os i de fire resterende partier. Sådan kom det ikke helt til at gå. Morten Jensby holdt ellers Robert Schutz i et jerngreb, men sønderjyden lavede lidt af en Houdini på Morten! I en Engelsk åbning spillede Robert helt forkert, hvorefter Morten fik en stilling, han undervejs selv anså for at være strategisk vundet. I midtspillet fandt Robert et smart offer, som bragte ham tilbage i partiet. Hurtigt herefter gik partiet fra midtspil til slutspil. I slutspillet fik Morten tre samlede fribønder i centrum for en kvalitet. Robert kom ind på anden række med et tårn og fik låst Mortens konge fast i et kvælende matnet. Han fandt også en stærk fortsættelse, som tvang Morten til at ofre sit tårn for at undgå at blive sat mat. Smart lavet af sønderjyden, og i parentes bemærket et vanvittigt underholdende parti for os tilskuere!!! Èt eller andet sted undervejs i midtspillet må Morten have misset en gevinst, men sådan er skak jo på vores niveau!

Få øjeblikke senere vandt Peter Berg sit parti. Allerede tidligt i midtspillet fik han en fin positionel fordel at spille på. Midtspillet blev forholdsvis hurtigt transformeret til et slutspil med alt det tunge skyts på banen. Peter stablede en Aljechin-kanon på benene i f-linjen, som trykkede mod f7 og Knud Jespersens kongestilling. Et godt timet e5-e6! blev besvaret med f7-f6, hvorefter Peter elegant og altødelæggende ofrede et tårn på f6. Sønderjyden var helt færdig i alle varianter, og jeg synes, det var en fin gestus, at han lod sig sætte mat i tre træk i stedet for at resignere umiddelbart efter ofret Txf6!

Kort efter opgav Jan Rosenberg mod Niels Møller Andersen, som dermed kom flot tilbage og revancherede sit kedelige nederlag mod Gråsten for to uger siden. Jeg så ikke så meget af de afgørende sekvenser i det parti. Jeg ved kun, at Jan Rosenberg allerede tidligt i midtspillet mistede eller ukorrekt ofrede en kvalitet, som Niels flot tog med sig hele vejen gennem partiet. Jeg så heller ikke slutstillingen, men Jan Rosenberg må jo have opgivet, da han sad tilbage med et klart tabt slutspil.

Altså 3½-3½ kort efter kl. 16, og nu sad kun Kurt Schlott tilbage i spillelokalet. Han havde helt fra det tidlige midtspil ført med en bonde, og nøjagtigt som Niels tog han sin materielle fordel med helt til slutspillet. Stillingen var meget lukket undervejs. Langsomt men sikkert befriede Kurt stillingen, og i løbet af partiets femte time trængte han ind bag Peter Leimands parader. På Facebook skrev Kurt i sin status her til aften, at Leimand "stille og roligt blev skubbet af brættet". Det er faktisk en meget rammende beskrivelse, som jeg 100 % kan tilslutte mig!


Altså 4½-3½ over Ribe, hvilket også hvad angår forventede scorer er et godt resultat af os. Et kig på ratingtallene afslører, at vi "kun" skulle score cirka 3,25 points i dag. Derfor er dagens sejr naturligvis mere end godkendt.
Resultatet i dag viser også, at vi kunne begå os i toppen af Mester 1, hvis vi stillede op til alle kampene med den opstilling, vi kom med i dag. Sådan er virkeligheden desværre bare ikke, så derfor må vi vel realistisk set se frem til endnu en sæson i Mester 1 i 2011/12, hvor det igen "bare" handler om at forblive i Mester 1?

See you, when the skyes gets gray again!

1 kommentar:

Knud Jespersen sagde ...

Ville bare sige at jeg er imponeret over den hurtige opdatering på jeres hjemmeside, og bemærke at jeg skam synes, at Peter Bergs gode spil mod mig fortjente at føre til en mat, og at jeg sætter pris på at der er andre der deler den holdning :)