søndag den 20. februar 2011

Storsejr over Gråsten

I eftermiddags vandt Horsens Skakforenings hold i Mester 1 en storsejr på hele 7-1 over Gråsten. Vi starter som altid med at kaste et blik på de enkelte resultater;

1.Morten Jensby-Rasmus Lund Petersen, 1-0.
2.Kurt Schlott-Jørgen Clausen, 1-0.
3.Anders Munch-Bent Bojsen, 1-0.
4.Eigil Straarup-John Kristoffersen, 1-0.
5.Erik Pedersen-Finn Zanchetta, 1-0.
6.Niels Møller Andersen-Hans Jørgen Clausen, 0-1.
7.Søren Grymer-Hansen-Bobby Christiansen, 1-0.
8.Tim Bjerre-Susan Clausen, 1-0.


Først færdig i dag var undertegnede Eigil Straarup. Præcis kl. 12.38 var sejren en kendsgerning, og det var samtidig også første gang, at Eigil blev færdig SÅ hurtigt i en holdkamp..... hvor det altså ikke endte remis! Allerede i åbningen mistede John Kristoffersen orienteringen og en bonde. Umiddelbart derefter skamferede Eigil hans bondestruktur omkring kongestillingen. I træk 13 forspiste sønderjyden sig på en forgiftet bonde og overså, at der var en skak med efterfølgende mat i én.

En halv times tid senere kunne Søren Grymer-Hansen bogføre dagens anden horsensianske gevinst. Bobby Christiansen mistede en bonde tidligt i midtspillet, og temmelig pludseligt valgte han at ofre to officerer lige efter hinanden. Der var ikke fugls føde på det offer, og derfor kom håndtrykket da også få minutter senere.

Omkring kl. 14.15 sendte Morten Jensby os i front med 3-0. Med de sorte fik han en lige stilling efter cirka 15 træk, men derefter gik det hurtigt ned ad bakke for Rasmus Lund Petersen. Hans opstilling var nok gennemgående forkert, fordi flere af brikkerne var dårligt koordinerede. Derfor kostede et veltimet Lc8-f5 et tårn på b1, fordi dronningen stod på e4. Morten var åbenbart helt i kontrol, og han havde helt styr på varianterne, da Petersen fik lov til at slå dronningen med et tårn. Pointen var, at sønderjydens konge og dronning var fanget i et matnet, så derfor opgav Rasmus få træk efter dronningefangsten.

Eneste dråbe af malurt i bægeret i dag kom fra Niels Møller Andersen, der allerede tidligt i midtspillet fik en halvlunken stilling. Som eftermiddagen skred frem blev den vist bare gradvist værre og værre, og omkring tidskontrollen kl. 16 sad Niels med et fuldstændig håbløst tårnslutspil. Ærgerligt for Niels, og selvfølgelig også for holdet, men vi klarer os nu nok med resultatet i dag.

Dagens mest seværdige og underholdende parti stod Kurt Schlott efter min mening fadder til. Efter åbningen og et ret kompakt midtspil snød Kurt sin modstander og vandt en bonde. I et uligefarvet løberslutspil med alle tårne og dronninger på brættet var det umiddelbart svært at se, hvordan Kurt skulle komme videre. Men Jørgen Clausen havde en blød baglinje, og da Kurt trængte ind på den var der et uimodståeligt angreb mod den sorte majestæt, tiltrods for at merbonden gik tabt i tidnøden. En flot sejr af Kurt, der var helt nede i remiszonen, men så hev han altså lige sig selv op ved hårrødderne og kørte angrebet til ende. Partiet kan ses i skakspalten i Horsens Folkeblad på fredag, og i weekenden her på hjemmesiden.

Efter lige knapt fem timers spil vandt Erik Pedersen over Finn Zanchetta. Erik er jo per definition en heroisk fighter, og det er jo helt fantastisk, at han er i stand til at fortsætte de kompromisløse takter oven på det grimme uheld, han var udsat for i januar, da han faldt på sit isglatte fortov og fik et lårbensbrud. I dag havde han langt hen ad vejen en stilling, som i mine øjne stank af remis. Men Erik kløede ufortrødent på med krum hals, som han næsten altid gør i den slags stillinger. Til sidst fik han et tårnslutspil, hvor hans konge langsomt men sikkert trængte ind bag Zanchettas bønder. Sønderjyden var nærmest i træktvang til sidst, og det udmøntede sig i en ustandselig fribonde til Erik.

Også Anders Munch kom til at arbejde hårdt for sin sejr over Bent Bojsen i dag. Allerede i det tidlige midtspil fik han et fint angreb i a-linjen, som dog ikke blev afgørende for partiets udfald. Senere vandt han én af Bojsens centrumsbønder, og derefter fulgte et langt og kompliceret slutspil, hvor brik efter brik blev byttet af. Anders transporterede sin fordel med hele vejen igennem, og Bojsen opgav, da han vistnok var i en træktvang.

Derfra måtte vi vente helt indtil tæt på deadline kl. 18.00, inden holdleder Tim Bjerre endelig kom i mål med en gevinst. Han burde have været færdig længe forinden! Allerede tidligt på dagen vandt han en officer for en bonde, og Susan Carlsen havde ikke skyggen af kompensation. Men Tim rodede rundt i trækkene, og han var lang tid om at udføre dem. Det medførte blandt andet, at han fik lukket sin sortfeltede løber inde på h2, så den reelt var en bonde. Efter tidskontrollen vandt Susan Carlsen officeren tilbage, og på det tidspunkt må partiet have været langt inde i remiszonen. Der skal Tim så have kredit for, at han spændte hjelmen og kørte på i slutspillet. Langsomt men sikkert opbyggede han en fin fordel, selv om det var uligefarvede løbere. Noget af en arbejdssejr, men Tim kunne sagtens have sparet sig selv for mange træk i det parti!


Sådan gik det altså til, da vi i dag leverede sæsonens klart bedste holdindsats -og hvor står vi så nu? Jo, siden sidste runde har undertegnede gjort sig den ulejlighed at læse reglementets bestemmelser om nedrykning fra Mester 1 til Mester 2, og det har vendt fuldstændig op og ned på min vurdering af vores risiko for at rykke ned! Som jeg læser reglementet, så kan der højst være to nedrykkere fra Mester 1 til Mester 2. Hvis det er tilfældet, så klarer vi nok skærene, da vi ligger nr. 6 med fire brætpoints forspring + flere matchpoints end Centrum har på syvendepladsen. Havde der derimod været tre nedrykkere, så havde det til gengæld set kulsort ud, for vi kan vist hverken fange Haderslev eller Springeren, som ligger lige foran os i tabellen.

Tilbage er finalen på Hældagerskolen i Vejle, hvor vi skal møde Ribe, der nu sikkert kæmper for oprykning efter deres flotte 6-2 storsejr i dag over Springeren. Det bliver ikke nogen nem kamp for os, hvor eneste fokus altså er, at vi maksimalt må få fire brætpoints færre end Centrum, som til gengæld møder Gråsten. Vi håber det bestemt ikke, men måske er der en gyser i vente?

Ingen kommentarer: